Prokuratuur esitas Aivo Petersonile süüdistuse riigireetmises

PrintPDF

Riigiprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles esitas Eesti Vabariigi kodanikele Aivo Petersonile ja Dmitri Rootsile süüdistuse riigireetmises ning Venemaa Föderatsiooni kodanikule Andrey Andronovile Eesti Vabariigi vastu suunatud vägivallata tegevuses välismaalase poolt.

Süüdistuse kohaselt abistasid Aivo Peterson ja Dmitri Rootsi 2022. aasta oktoobrist 2023. aasta 10. märtsini Venemaa Föderatsioonist saadud suuniste alusel teadlikult ja organiseeritult Venemaad ning Venemaa ametiasutuste ülesandel tegutsenud inimesi Eesti Vabariigi iseseisvuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud vägivallata tegevuses. Süüdistuse järgi osalesid süüdistatavad teadlikus mõjutustegevuses, mille eesmärk oli luua Eestis Venemaa välis- ja julgeolekupoliitika narratiive ja propagandasõnumeid toetav poliitiline ühendus. Selle ühenduse kaudu taheti süüdistuse kohaselt luua Venemaale võimalus ohustada Eesti põhiseaduslikku korda, sekkuda Eesti sisepoliitikasse ning mõjutada ka välispoliitikat.

Samuti abistas Aivo Peterson ka süüdistuse saanud Andrey Andronovit Eesti iseseisvuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud vägivallata tegevuses.

Riigiprokurör Triinu Olevi sõnul osalesid Aivo Peterson ja Andrey Andronov süüdistuse kohaselt teadlikult Venemaa informatsioonilises mõjutustegevuses, mis seisnes muu hulgas Venemaa Föderatsiooni julgeolekupoliitikat ning propagandasõnumeid toetavate narratiivide levitamises nii sotsiaalmeedias kui ka Venemaa riigimeedias. „Süüdistatavad abistasid teadlikult Venemaad nii, et nende tegevus oli suunatud Eesti ühiskonna ja riigi vastu. Oht Eesti julgeolekule, suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele nõuab riigilt jõulist sekkumist. Viimaste aastate sündmused näitavad ilmekalt, et Venemaa teeb naaberriikide nõrgestamiseks ja lõhestamiseks kõik endast oleneva,“ selgitas Olev.

Aivo Petersonile, Dmitri Rootsile ja Andrey Andronovile esitati kinnipidamise järel kahtlustus Eesti Vabariigi vastase suhte loomises. Tuginedes menetluse käigus kogutud tõenditele ja õiguspraktikale otsustas riigiprokuratuur esitada Aivo Petersonile ning Dmitri Rootsile süüdistuse riigireetmises ja Andrey Andronovile Eesti Vabariigi vastu suunatud vägivallata tegevuses. Süüdistatavad viibivad vahi all.

Riigireetmises süüditunnistamisel võib kohus karistada kuue- kuni kahekümne aasta pikkuse või eluaegse vangistusega. Eesti Vabariigi vastu suunatud vägivallata tegevuses välismaalase poolt süüditunnistamisel võib kohus karistada kahe- kuni viieteistaastase vangistusega.

Lugupidamisega

Kauri Sinkevicius
Prokuratuuri avalike suhete nõunik

от Юрий Мочилин

Родился в Таллинне. Живу и работаю в Таллинне. Член партии Коос-Вместе. Журналист. Религиовед. Правозащитник.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.